Hiiden tarina
Kuullessaan ruotsalaisen piispan suunnittelevan pakanuudessa elävän Suomen kansan liittämisestä riveihinsä, ison Hiiden mitta oli täysi. Hän keräsi kaiken talon väkensä, ampiaisia ja metsän petoja myöden, taisteluun piispan sotajoukkoja vastaan.
Itse hän aseistautui nuolin ja kivin ja jäi väijyksiin kallioon kaivamaansa kuoppaan, hiidenkirnuun. Tulisesta taistelusta on vielä nykypäivänäkin muistona ympäri Suomea Hiiden nakkelemat suuret järkäleet, hiidenkivet.
Kaikesta huolimatta Hiisi näytti jäävän tappiolle ja joutui pakosalle. Kemijokea ylittäessään hänen tuohikonttinsa repesi ja osa Hiiden aseina käyttämistä kivistä ropsahti virtaan. Näistä kivistä muodostui saari, joka sittemmin tunnettiin Messusaarena. Maihin noustuaan Jänkän aukiolla piispan tulo jo kovasti uhkasi. Hiisi lisäsi vauhtia metsää ja länttä kohti, jolloin isovarvas raapaisi niin syvälle maahan, että siitä syntyi nykyinen Hiidenoja. Kun Hiiden mitkään loitsut eivät auttaneet, hän meni yhtä juoksua Rajakirakkaan asti, johon hän pudotti loput kivet kontistaan. Sillä paikalla seisoo vieläkin neljän kunnan rajapyykki.
|
Rovaniemen kaupungin eteläpuolella Rautiosaaren kylässä menneisyys kohtaa nykyhetken. Siellä sijaitsevan Sukulanrakan kallion rinteellä on tavattu 14 hiidenkirnua, joista kolme on huomattavan syviä ja kuuluvat Suomen ja ehkä koko Euroopan suurimpiin hiidenkirnuihin.
10000-vuotisen historiansa aikana nämä huikeat muodostelmat ovat innoittaneet sekä tarinankertojia että tutkijoita. Jopa 15 metriä syvät onkalot kertovat nykyihmiselle jääkauden sulamisvesien valtavasta voimasta, kun taas mystisenä ympäristönä Sukulanrakan kalliolla voi kokea vanhan metsänjumala Hiiden palvontapaikan ajattoman tunnelman.
Kuvat: Olli Junes
|